Boala Parkinson – Informatii generale despre aceasta afectiune
Exista multe conceptii gresite despre boala Parkinson care au dus la neintelegeri larg raspandite cu privire la ceea ce este de fapt si ce efecte are asupra celor afectati.
Multi oameni cred ca pacientii cu boala Parkinson ar trebui sa arate vizibil bolnavi, dar nu este intotdeauna adevarat. Viata cu boala Parkinson este diferita in fiecare caz. Afectiunea poate provoca simptome, precum tremor sau pierderea echilibrului si probleme de sanatate mintala, cum ar fi depresia.
Ce persoane sunt afectate de boala Parkinson?
Boala Parkinson este o boala neurodegenerativa care duce la deteriorarea progresiva a structurii si functiei sistemului nervos central (creierul si maduva spinarii) si a sistemului nervos periferic (care furnizeaza informatii sub forma de semnale intre creier si restul corpului).
Boala apare de obicei la persoanele in varsta, iar varsta medie de debut este de 60 de ani. Cu toate acestea, boala poate aparea si la tinerii cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani. Barbatii prezinta un risc mai mare de a dezvolta boala Parkinson, iar prevalenta acestei tulburari este cea mai mare in tarile dezvoltate.
- Boala Parkinson este incurabila
Nu exista un remediu pentru boala Parkinson, desi terapiile actuale pot incetini progresia bolii, astfel incat persoanele cu aceasta afectiune sa isi poata mentine o buna calitate a vietii.
- Boala Parkinson nu este o condamnare la moarte
Boala Parkinson nu este fatala, iar speranta de viata depinde in mare masura de tipul de boala care afecteaza un pacient. Daca tipul de boala nu provoaca probleme cu functionarea creierului, persoana potential afectata poate trai la fel ca si persoanele care nu au aceasta boala.
Cu toate acestea, daca un pacient sufera de o forma atipica a bolii care apare in acelasi timp cu alte afectiuni precum dementa, acest lucru poate afecta negativ speranta de viata a persoanei afectate.
- Nu toti pacientii cu boala Parkinson au tremor
Aproximativ 30% dintre persoanele diagnosticate cu boala Parkinson nu sufera de tremor. Cu toate acestea, boala la persoanele care nu sufera de tremor poate progresa mai repede.
- Exercitiile fizice pot ajuta la gestionarea bolii
S-a demonstrat ca exercitiile fizice ajuta la combaterea bolii Parkinson. Efectul pe care exercitiul il are asupra eliberarii si producerii anumitor substante in creier este cel care ajuta la obtinerea de beneficii in incetinirea progresiei bolii.