Cum recunosti polipoza nazala la copii si cum se trateaza aceasta afectiune
Una din cele mai frecvente afectiuni care apar la copii din sfera ORL este polipoza nazala. Polipii, asa cum sunt cunoscuti in popor sunt leziunile benigne ce apar prin hiperplazia mucoasei sinuzale si nazale. Declansarea polipozei nazale este determinata de mai multi factori, in majoritatea cazurilor, polipoza fiind asociata cu rinosinuzita cronica. Factorii declansatori ai polipozei sunt alergeni, infectii fungice, diferite anomalii, rupturi epiteliale sau obstructia mecanica, iar procesul inflamator este caracterizat de prezenta unei concentratii crescute de limfocte T si IL5.
Principalele simptome de polipoza nazala si metode de tratament
Cele mai des intalnite simptome asociate cu polipoza nazala sunt obstructia nazala, rinoreea apoasa sau mucopurulenta, vocea nazonata, presiunea faciala, durerile de cap, precum si slabirea auzului. In cazul in care aceste simptome dureaza mai mult de 12 saptamani, este necesar ca parintii sa se prezinte de urgenta cu copiii la medicul specialist ORL.
Polipoza nazala se diagnosticheaza pe baza anamnezei si a examenului anatomopatologic, dar si pe baza investigatiilor imagistice care sunt utile atunci cand este indicata interventia chirurgicala. Complicatiile polipozei nazale sunt foarte multe si foarte riscante. Lasata netratata, aceasta afectiune poate sa determine in randul celor mai mici dintre pacienti sindromul de apnee in somn, acea senzatie de oprire a respiratie pentru cateva secunde.
De asemenea, poate determina deformari cranio-faciale la maturitate, afectarea acuitatii vizuale prin compresiunea nervului optic de catre polipii masivi sau afectarea acuitatii auditive, precum si infectii recurente. Tratamentul polipozei nazale este in prima faza medicamentos, cu antiinflamatoare steroidiene, cu antibiotice, dar si cu antihistaminice si decongestionante nazale, iar ulterior, daca afectiunea avanseaza, se recomanda tratamentul chirurgical.
Tratamentul chirurgical de extractie a polipilor nazali in cazul celor mai mici dintre pacienti este foarte simplu, se realizeaza in sala de operatii, dureaza cateva minute, se desfasoara sub anestezie generala, astfel incat pacientii sa nu simta nimic, iar dupa cateva ore pacientul poate pleca acasa. Polipectomia are si o rata crescuta de recurenta, insa tehnica endoscopica moderna are o rata mai redusa de recurenta.