Generalitati despre romani
Se spune ca romanii sunt cel mai ospitalier popor. Si nu o spun asta chiar romanii, ci mai de cu seama, toti ceilalti care le-au trecut pragul. Orice strain care a avut norocul de a veni in Romania poate sa povesteasca despre bunatatea romaneasca si despre cat de bine a fost facut sa se simta in tara noastra. In concluzie, se mai atenueaza un pic acea sintagma arhi-cunoscuta potrivit careia, Romania este o tara frumoasa dar pacat ca-i locuita. In realitate, se poate spune ca orice padure are uscaturile ei asa cum isi are si vlastarii vanjosi si de soi bun.
Fiind un popor de origine europeana, mai exact din familia popoarelor indo-europene, acestia vorbesc o limba de tip neo-latin, din familia de limbi indo-europeana. Denumiti de-a lungul istoriei de la rumani la vlahi, olahi sau valahi, ei se caracterizeaza prin faptul ca au locuit in tot timpul la Nord de fluviul Dunarea, in spatiul Carpato-Danubiano-Pontic, ceea ce, in linii mari descrie faptul cu aproximatie coordonatele geografice ale lor, intre Dunare, de jur imprejului Muntilor Carpati si cu iesire la Marea Neagra (denumita in timpuri stravechi Pontus Euxinus).
Limba Romana s-a format la bazele limbii daco-romane, dupa cucerirea Daciei de catre romani. Incepand cu acel moment, limba noastra s-a aflat intr-o continua modificare datorita popoarelor migratoare dar si a prezentei popoarelor slave la sud de Dunare care au avut o importanta influenta asupra ei.
In zilele noastre, poporul roman nu mai este ceea ce era pe timpuri, intrucat si granitele tarii s-au tot schimbat de-a lungul secolelor. Daca pe timpuri, romanii din Transilvania erau locuitori ai Imperiului Austro-Ungar, iata ca incepand cu marea Unire din 1918, ei sunt locuitori ai Romaniei Mari. De asemenea, moldovenii de peste Prut au avut si ei parte de o situatie dificila, intrucat in mod opus sortii ardelenilor, acestia au fost instrainati de tara mama, facand parte multa vreme din URSS. Astazi, Republica Moldova este o tara de sine statatoare, cu dorinte de alipire Romaniei, facandu-se demersuri importante in acest sens, si de-o parte si de cealalta a baricadei, parerile fiind impartite.
De asemenea, dupa Revolutia din 1989, putem sa discutam despre o alta categorie de romani, si anume despre Diaspora. Dupa deschiderea efectiva a granitelor catre Vest, multi dintre romani au vazut in acest lucru o oportunitate de a-si crea un trai mai bun, astfel ca au profitat de ocazie si au plecat la munca in tarile occidentale, multi dintre ei stabilindu-se acolo si cerand cetatenia tarii respective. Indiferent in ce tara s-ar fi stabilit sau unde ar munci, acestia fac parte din comunitatea romaneasca.