Legumele potrivite pentru zonele insorite si umbrite
Oamenii planteaza legume oriunde in gradina si se roaga ca totul sa mearga bine, sa supravietuiasca si sa obtina rod bogat. De multe ori nu prea obtin mare lucru!
Este esential sa invatati sa vedeti diferitele microclimate din propria gradina. Unele plante iubesc soarele, in timp ce altele prefera umbra. Este foarte important sa stiti cate ceva despre fiecare tip de planta, dar si sa observati bine cum sta treaba cu luminozitatea si umiditatea din gradina pentru a putea oferi cele mai bune conditii pentru dezvoltarea legumelor.
In primul rand, luati-va cateva zile pentru a observa zonele insorite si cele cu mai multa umbra. Faceti un plan al terenului intrucat acest lucru va va ajuta sa luati diverse decizii. Fie ca semanati semintele sau plantati rasaduri, terenul trebui ales in functie de specificul plantei.
O zona complet insorita este aceea in care soarele este prezent timp de minim 6-8 ore pe zi. Plantele care se dezvolta bine in bataia soarelui sunt castravetii, pepenele, vinetele, rosiile, ardeii si porumbul. O zona cu soare partial este aceea care timp de 4-6 ore are parte de lumina solara directa. De cele mai multe ori zona va avea soare dimineata si umbra dupa-amiaza. O astfel de locatie este potrivita pentru fasole, mazare, sfecla, broccoli, varza, ceapa, praz, ridiche sau napi.
De cealalta parte se afla legumele care cresc bine la umbra. Umbra inseamna ca plantele au parte doar de 2-4 ore de lumina solara, in cea mai mare a timpului fiind disponibila o lumina difuza cauzata de un copac sau o constructie. Plantele care cresc bine in urma unui asemenea tratament sunt andivele, salata verde, spanacul, kalele sau varza de Bruxelles.
Stiind aceste lucruri va fi mult mai usor sa alegeti in ce zona veti planta diverse legume. Acest lucru se aplica si in ceea ce priveste culturile mari, caz in care umbra este mult mai greu de controlat, insa nu imposibil.
Ingrasaminte organice, ingrasaminte chimice complexe | regalfermierul.ro
Indiferent de zona, de suprafata si de cultura, Regal Fermierul vine in sprijin cu ingrasaminte organice si ingrasaminte chimice complexe si nu numai, care sa favorizeze productia. Accesand https://www.regalfermierul.ro/ le veti putea achizitiona la un pret bun!