Windows 11: tot ce trebuie sa stii despre succesorul lui Windows 10
Windows 11 a devenit disponibil la nivel global din 5 octombrie 2021. Cei care detin un Windows 10 eligibil pot face upgrade gratuit. Care sunt noutatile la Windows 11?
Microsoft s-a concentrat nu numai pe noua interfata vizibila la prima vedere, ci si pe aplicatiile de sistem si pe cateva noutati functionale importante.
Windows 11 – modificari vizuale
Noutatile care se vad la prima vedere sunt cele referitoare la interfata. In Windows 11, Microsoft experimenteaza din nou (dupa incercari indraznete in Windows 8) o noua abordare a meniului Start, care acum ia forma unei placi mari cu comenzi rapide catre aplicatii si fisiere si este situat in centrul ecranului. Plus, desigur, noi imagini de fundal si teme.
Windows 11 a primit si o multime de ferestre de sistem reimprospatate. Complet noi pentru Windows 10 sunt setarile de sistem care au pictograme de categorii colorate, fonturi mai mici decat in sistemul anterior (aceasta este o solutie mai lizibila pe desktop) si previzualizari clare ale optiunilor selectate, de exemplu teme de culoare. Persoanele cu probleme de vedere pot profita de seturi noi, contrastante, care sunt disponibile in setarile de acces.
Windows 11 – cele mai importante functii noi
Windows 11 inseamna nu numai modificari vizuale, ci si cateva functii noi importante din partea functionala. Una dintre cele mai importante este suportul reproiectat pentru mai multe monitoare.
Microsoft a observat in sfarsit ca cel din Windows 10 nu foloseste pe deplin potentialul ecranelor ultra-wide, iar in Windows 11 acest lucru a fost schimbat. La aceasta s-a adaugat memoria implicita a sistemului dupa deconectarea monitorului.
Drept urmare, vor beneficia in principal utilizatorii de notebook-uri care conecteaza adesea un monitor suplimentar. Chiar si la jumatatea drumului, daca un ecran suplimentar este deconectat de la computer, ferestrele afisate pe acesta vor fi impachetate si plasate ca o comanda rapida in sistem sub o singura pictograma.
Utilizatorul va putea reveni la ele confortabil (fara a strica aspectul ferestrei de pe ecranul notebook-ului), iar dupa reconectarea ecranului – totul va reveni la aspectul anterior.