Alimentația corectă la vârsta a treia, mai multe detalii pe camin-pentru-bunici.ro
Unul dintre miturile asociate bătrâneții, alături de mitul nevoii reduse de somn pe măsura înaintării în vârstă, este cel al alimentației mai precare, conform căruia, odată cu timpul, organismul ar avea nevoie de mai puține calorii și poate funcționa la fel de bine cu o dietă simplificată. Este o preconcepție nu doar greșită, ci și extrem de periculoasă.
Dimpotrivă, vârsta a treia, prin prisma numeroaselor și variatelor afecțiuni care o însoțesc, are nevoie, în compensație, de o dietă de calitate superioară, care să asigure nutrienții vitali pentru o bună funcționare a unui organism oricum debilitat și predispus carențelor, deoarece și-a pierdut capacitatea de asimilare optimă a substanțelor nutritive importante. Printre carențele cele mai frecvent asociate vârstei se numără carența de vitamina D, B12 și calciu.
O dietă echilibrată și sănătoasă va include alimente cu aport de vitamine, minerale, proteine, fibre, grăsimi dar și carbohidrați. Un echilibru între toate aceste elemente va limita riscul afecțiunilor cardio-vasculare, al diabetului și al osteoporozei (patologii frecvent întâlnite la această categorie de vârstă), dar vor stimula, în egală măsură, menținerea funcțiilor cognitive, a memoriei, a capacității de atenție și de concentrare (sever afectate în cazul demenței și bolii Alzeimer).
Pentru mai multe sfaturi, accesati camin-pentru-bunici.ro
Dieta seniorilor ar trebui, așadar, să includă obligatoriu fructe și legume proaspete, de sezon, cât mai puțin procesate termic (cu aport mare de enzime, antioxidanți, vitamina C), lactate de calitate (pentru aportul de calciu, atât de necesar osaturii fragile a bătrânilor), proteine curate (din surse de carne de calitate, preferabil pește, pui, curcan), semințe crude (alune, nuci arahide), cereale integrale. Sarea trebuie redusă, iar zahărul ar trebui selectat din spectrul zaharurilor naturale, cât mai puțin procesate industrial. Hidratarea, adeseori ignorată, este extrem de importantă pentru buna funcționare a tuturor aparatelor și sistemelor fiziologice.
În cazul persoanelor vârstnice rezidente într-unul dintre căminele pentru bunici (vezi camin-pentru-bunici.ro ), cum este Camin privat batrani Voluntari sau Azil batrani Bucuresti, conceperea unei diete optime pentru întreținerea și ameliorarea stării de sănătate este realizată și monitorizată de o echipă de profesioniști (cadre medicale, nutriționiști). Pentru vârstnicii rămași singuri, la domiciliul personal, menținerea unui stil de viață cât mai sănătos rămâne responsabilitatea fiecăruia în parte.