Ce sunt carbohidratii?
Carbohidratii cunoscuti si sub denumirea de zaharide sunt zaharuri sau amidonuri. Sunt o sursa majora de hrana si o forma cheie de energie pentru majoritatea organismelor.
Tipuri
Exista diferite tipuri de carbohidrati. Acestea sunt: monozaharide, dizaharide si polizaharide.
Monozaharide
Aceasta este cea mai mica unitate posibila de zahar. Exemplele sunt: glucoza, galactoza sau fructoza. Glucoza este o sursa majora de energie pentru o celula. „Glicemie” inseamna „glucoza in sange”. In alimentatie, acestea includ:
- galactoza se gaseste in lapte si produse lactate;
- fructoza, mai ales in legume si fructe.
Dizaharide
Dizaharidele sunt doua molecule monozaharide legate intre ele, de exemplu: lactoza, maltoza si zaharoza.
Legand o molecula de glucoza cu o molecula de galactoza se produce lactoza. Aceasta este frecvent intalnita in lapte. Legand o molecula de glucoza cu o molecula de fructoza, se produce o molecula de zaharoza.
Polizaharidele
Polizaharidele sunt un lant de doua sau mai multe monozaharide. Lantul poate fi:
- ramificat, astfel incat molecula sa arate ca un copac cu ramuri si crengi;
- de neegalat, unde molecula este ca o linie dreapta.
Lanturile de molecule polizaharidice pot consta din sute sau mii de monozaharide.
Glicogenul este un polizaharid pe care oamenii il depoziteaza in ficat si muschi.
Amidonul este o polizaharida alcatuita din amiloza si amilopectina. Surse bogate in amidon sunt: cartofi, orez si grau. Amidonul nu este solubil in apa. Oamenii il digera folosind enzime amilaze.
Carbohidratii din alimentele si bauturile procesate, precum si alimentele prelucrate pot face ca persoanele sa simta permanent senzatia de foame, deoarece acestea determina cresterea rapida a nivelului productiei de glucoza si insulina. Alimentele naturale care contin carbohidrati sunt mai putin susceptibile sa faca acest lucru. Ghidul dietetic recomanda ca necesarul de energie sa fie obtinut din carbohidrati de la 45%- 65%, iar maximum 10% ar trebui sa provina din carbohidrati simpli, cu alte cuvinte, glucoza si zaharuri simple.
Carbohidratii sunt necesari pentru o sanatate buna. Cei care provin din alimente naturale, neprocesate, cum ar fi: fructe, legume, leguminoase, cereale integrale si unele cereale, contin de asemenea, multe vitamine esentiale, minerale, fibre si fitonutrienti cheie.