Vitamina D – beneficiile pentru sanatate
Un corp uman produce vitamina D ca raspuns la expunerea la soare. O persoana isi poate imbunatati aportul de vitamina D prin anumite alimente sau suplimente.
Vitamina D este esentiala din mai multe motive, inclusiv mentinerea oaselor si a dintilor sanatosi, de asemenea, poate proteja impotriva unei serii de boli si afectiuni, cum ar fi diabetul de tip 1. In ciuda numelui sau, vitamina D nu este o vitamina, ci un prohormon sau precursor al unui hormon.
Vitaminele sunt substante nutritive pe care organismul nu le poate crea, astfel incat o persoana trebuie sa le consume in dieta. Cu toate acestea, organismul poate produce vitamina D.
Beneficii
Vitamina D are multiple roluri in organism si anume:
- intarirea oaselor si a dintilor sanatosi;
- sprijinirea sanatatii sistemului imunitar, cerebral si nervos;
- reglarea nivelului de insulina si sprijinirea gestionarii diabetului;
- sprijinirea functiei pulmonare si a sanatatii cardiovasculare.
Oase sanatoase
Vitamina D joaca un rol semnificativ in reglarea calciului si mentinerea nivelului de fosfor din sange. Acesti factori sunt esentiali pentru mentinerea oaselor sanatoase.
Oamenii au nevoie de vitamina D pentru a permite intestinelor sa stimuleze sa absoarba si sa recupereze calciul pe care altfel rinichii l-ar excreta.
Deficitul de vitamina D la copii poate provoca rahitism. La adulti, deficienta de vitamina D se manifesta ca osteomalacie, sau inmuierea oaselor. Osteomalacia duce la o densitate osoasa slaba si la slabiciune musculara.
Sugari sanatosi
Deficitul de vitamina D are legatura cu hipertensiunea arteriala la copii. Un studiu a descoperit o posibila legatura intre nivelurile scazute de vitamina D si rigiditatea in peretii arteriali ai copiilor.
Sarcina sanatoasa
Un studiu sugereaza ca femeile gravide care au deficienta de vitamina D pot avea un risc mai mare de a dezvolta preeclampsie si de a naste prematur.
De asemenea, medicii asociaza lipsa vitaminei D cu diabetul gestational si vaginoza bacteriana la gravide. De asemenea, este important de mentionat ca intr-un studiu, cercetatorii au asociat nivelurile scazute de vitamina D in timpul sarcinii – cu un risc crescut de alergie alimentara la copil – in primii 2 ani de viata.