Menu

Boala celiaca: simptome, cauze si complicatii

Boala celiaca este o boala cronica a intestinului declansata de consumul de gluten, un amestec de proteine ​​continute in anumite cereale (grau, orz, secara etc.). Boala se manifesta in principal prin simptome digestive (diaree, durere, balonare).

La persoanele cu boala celiaca, ingerarea glutenului provoaca un raspuns imun anormal in intestinul subtire, care creeaza inflamatii si dauneaza peretelui intestinal. Mai exact, vilozitatile intestinale sunt distruse. Acestea sunt structuri mici, in forma de unda, care alcatuiesc „pliurile” intestinului si permit absorbtia majoritatii nutrientilor, vitaminelor si mineralelor.

Daca inflamatia persista, intestinul deteriorat devine incapabil sa absoarba anumiti nutrienti, vitamine si minerale. Poate duce la malnutritie in ciuda unei diete normale. Pot aparea si alte simptome de intensitate variabila, cum ar fi oboseala, depresia si durerile articulare. In timp, se pot dezvolta probleme de sanatate mai grave. Cu toate acestea, bolnavii isi pot recastiga sanatatea eliminand glutenul din dieta lor.

  • Posibile complicatii

Daca nu se adopta dieta fara gluten, boala celiaca, in cele mai severe forme, poate avea mai multe consecinte asupra sanatatii. Cele mai frecvente complicatii sunt legate de absorbtia slaba a nutrientilor din intestin:

  • Malnutritie, din cauza malabsorbtiei nutrientilor din intestin. Subnutritia duce la oboseala, scadere in greutate, slabiciune musculara si multe deficiente.
  • Intoleranta la lactoza – din cauza deteriorarii peretelui intestinal, poate aparea intoleranta la lactoza. De obicei, dispare la un moment dat dupa adoptarea unei diete fara gluten.
  • Anemie – din cauza absorbtiei necorespunzatoare a fierului, depozitele de fier ale corpului sunt epuizate, provocand anemie.
  • Osteoporoza – absorbtia slaba a calciului si a vitaminei D duce la pierderea densitatii osoase, ceea ce poate duce la osteoporoza.

Boala celiaca, o boala mostenita

Boala celiaca are o componenta ereditara. Atunci cand un membru apropiat al familiei este afectat, probabilitatea de a fi afectat este de aproximativ 20%. Prin urmare, se pare ca predispozitia genetica este o conditie necesara, dar nu suficienta pentru a declansa boala. Ca si in multe alte cazuri, predispozitia genetica trebuie sa se combine cu diferiti factori pentru a declansa boala.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor referitoare la cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri. Pentru alte detalii, va rugam sa accesati pagina Politică de Confidențialitate.