Care este importanta vitaminelor prenatale?
Importanta vitaminelor prenatale este una foarte mare. Toate gravidutele trebuie sa ia zilnic, pe toata durata sarcinii vitamine prenatale. In acest fel, isi ajuta fatul sa se dezvolte intr-un mod frumos si armonios. Nu este de ajuns o dieta sanatoasa. Pot lipsi totusi cativa nutrienti importanti pentru cel mic, motiv pentru care se recomanda administrarea zilnica a vitaminelor prenatale. Pe langa faptul ca bebelusul va beneficia zilnic de nutrienti necesari cresterii si dezvoltarii lui, vitaminele prenatale ajuta si la prevenirea diverselor afectiuni, cum ar fi anemia tubului neural.
In farmacii, se intalnesc foarte multe marci de vitamine. Se recomanda sfaturile medicului pentru a se alege cea mai buna varianta. Este bine sa se aleaga un anumit tip de vitamine prenatale care sa contina acid folic, calciu, fier, vitamina D, vitamina A, vitamina C, vitamina E, cupru si zinc.
Vitaminele prenatale sunt recomandate inainte de a se concepe o sarcina. Acesta este cel mai bun moment. De ce? Ei bine, in prima luna de sarcina se va dezvolta tubul neural al bebelusului. Defectele acestuia pot aparea in primele 28 de zile de la conceptie. Jumatate din toate sarcinile nu sunt planificate, asa ca, orice femeie care ar putea ramane insarcinata trebuie sa ia 400 de micrograme (mcg) de acid folic zilnic. Mai pe scurt, vitaminele prenatale se recomanda imediat ce femeia se asteapta sa ramana gravida. Este important ca viitoarea mamica sa continue apoi cu ele zilnic.
Dupa cum toata lumea stie, acidul folic, iodul, calciul si fierul sunt foarte importante, iar vitaminele prenatale contin acesti nutrienti. Mare atentie la continutul de fier! Daca vitaminele contin o cantitate mare de fie, este posibil ca unele femei sa se confrunte cu constipatie. In aceasta situatie, se recomanda consumul mare de apa.
In cazul in care vitaminele prenatale provoaca stari de greata, atunci graviduta trebuie sa viziteze urgent medicul. Se recomanda administrarea suplimentului dupa masa sau inainte de culcare. Daca starea de greata persista, atunci medicul va trebui sa faca modificari. In acest sens, va putea prescrie un alt tip de vitamine prenatale. De exemplu, sunt femei care prefera vitaminele efervescente sau pe cele masticabile si nu pe cele ce trebuie inghitite.