Informatii complete despre anestezia epidurala
Anestezia epidurala este folosita in majoritatea nasterilor pentru ca diminueaza durerile resimtite in timpul contractiilor fiind aliatul nr. 1 al viitoarelor mamici. Si asupra acestui subiect exista pareri pro si contra, dar, in general, medicii recomanda cu incredere aceasta interventie atat timp cat femeile nu sufera de infectii, tulburari de coagulare a sangelui sau de anumite boli neurologice.
Cand si cum se poate folosi anestezia epidurala?
- Anestezia se poate face pana in momentul in care dilatatia este 6-7, dupa acest moment, medicii evita sa o mai foloseasca pentru ca nu va mai avea timp sa actioneze. Este important ca viitoarele mamici sa stie clar, de la inceput, daca isi doresc sau nu sa aiba parte de un mic ajutor in timpul travaliului.
- Procedura in sine este una destul de simpla, pasii urmand sa fie explicati in timpul intalnirii cu medicul anestezist care va avea loc cu doar cateva saptamani inainte de a naste. Aceasta consultatie este acum obligatorie, indiferent daca femeile au decis sau nu sa foloseasca anestezia epidurala. Anestezistul va raspunde tuturor intrebarilor, va prescrie un ultim test de sange si va fi langa viitoarele mamici in momentul in care ajung la spital.
- Anestezia se va face in partea inferioara a spatelui, intre doua vertebre lombare unde se va introduce un tub mic (cateter) in spatiul epidural. Manevra va dura cateva minute, uneori mai mult in functie de conditiile anatomice (prezenta scoliozei etc.). Apoi, un bandaj va mentine cateterul pe loc in timpul nasterii, iar medicul anestezist este cel care va injecta un produs anestezic in timp ce monitorizeaza atent tensiunea arteriala si ritmul cardiac. Cel mai probabil se va monta si un cateter urinar, deoarece epidurala suprima dorinta de a urina.
- Dupa prima injectie, gravidele trebuie sa astepte 10-15 minute pentru a simti efectul. In functie de durata travaliului, este posibil ca injectiile sa fie repetate, acestea fiind complet nedureroase, deoarece sunt facute prin cateter.
Pot exista chiar si efecte secundare, dar majoritatea sunt usoare: femeile pot suferi dureri de spate, dar nu este clar daca acest lucru se datoreaza anesteziei sau unei pozitii din timpul nasterii. Mai rar (mai puțin de 1% din cazuri), unele femei au hipotensiune arteriala ridicata sau au dureri de cap si ameteli cateva zile. Complicatiile grave sunt extrem de rare (soc alergic, accident cardiac etc.), dar pot aparea ca in orice procedura anestezica, iar femeile trebuie sa stie de la inceput care sunt riscurile la care se supun.