Cum sa pastrezi o testoasa ca animal de companie?
Fascinatia pentru testoase – una dintre cele mai vechi reptile de pe Pamant – nu este atat de rara printre iubitorii de animale, chiar daca nu este un animal dragalas. Testoasele sunt creaturi cu viata lunga, pot insoti oamenii multi ani.
Cresterea unei testoase acasa
Anumite specii de testoase atat terestre, cat si semi-terestre sunt potrivite pentru reproducerea acasa. Desi pot parea lente, testoaselor le place sa faca drumetii si, prin urmare, au nevoie de mult spatiu in ,,apartamentul’’ lor. Aceste animale au, de asemenea, nevoie de un padoc care sa ofere o varietate de activitati in care se pot relaxa, ingropa si catara.
In habitatul lor natural, testoasele sunt solitare, asa ca nu au nevoie de o companie speciala in reproducere. Totusi, ele pot fi tinute cu succes intr-o pereche sau intr-un grup mic. Trebuie insa sa se tina cont de sexul indivizilor din grup. Prea multi masculi pot avea tendinta de a concura intre ei. Un grup de un mascul si mai multe femele vor aduce armonie perfecta in terariu.
Unele testoase devin letargice iarna si se trezesc doar cand se incalzeste din nou. Trebuie sa li se permita sa faca acest lucru, atat timp cat animalul nu este bolnav si nu necesita, de exemplu, medicamente regulate. Cu 3 luni inainte de aparitia letargiei de iarna, testoasa trebuie examinata pentru paraziti.
In timpul iernarii, testoasa trebuie sa aiba conditii adecvate in terariu. De exemplu, cu aproximativ o luna inainte de o posibila letargie, timpul de iluminare al terariului ar trebui redus la aproximativ 4 ore pe zi. Temperatura din interiorul terariului ar trebui sa fie scazuta in aceasta perioada. In aceasta perioada rece, testoasele mananca mai putin, iar in timp inceteaza sa manance complet.
Multe testoase semi-terestre sunt perfecte pentru a fi pastrate intr-un terariu. Desigur, terariul trebuie pregatit corespunzator pentru testoasa de apa. Vara, unele specii pot fi tinute si in iazul din gradina.
Acvariul pentru broasca testoasa semi-terestra trebuie sa fie prevazut cu pietre, ramuri, insule plutitoare sau plante netoxice. Filtrele si termometrul sunt echipamente indispensabile intr-un astfel de acvariu – vor avea grija de prospetimea, aerarea si limpezimea apei. Incalzitorul va ridica temperatura apei la cea potrivita pentru specie.