Menu

Hranirea vacilor – sfaturi si recomandari de furajare

Scopul principal al hranirii vacilor este de a obtine mai mult lapte, mai bun si mai ieftin, mentinand in acelasi timp sanatatea animalelor. Nutritia insuficienta si deficitara limiteaza productivitatea acestora. Este mai avantajos din punct de vedere economic atunci cand se obtine un randament maxim de lapte, determinat genetic, fara utilizarea alimentelor si suplimentelor speciale care fac ratiile mai scumpe.

Ratiile pentru hranirea vacilor trebuie sa contina toti nutrientii necesari, care sunt: ​​proteine, grasimi si carbohidrati si sa fie bogate in vitamine si minerale. Ca frecventa, animalele se hranesc de 2-3 ori pe zi. Diferitele tipuri de furaje sunt oferite intr-o anumita ordine – furaj concentrat, suculent si in final furajele brute.

Iarna, vacile sunt hranite cu furaje concentrate, furaje suculente – siloz, sfecla si furaje grosiere sau de valoare redusa, cum ar fi paie, pleava sau porumb. Fanul se da dimineata si la pranz in cantitati mici cand stocurile sunt reduse. Apa se ofera tot de atatea ori ca si hrana.

Inainte de a servi o noua portie, ramasitele furajelor anterioare sunt curatate din iesle, astfel incat sa nu putrezeasca si sa fermenteze. Cantitate necesara la 100 de kilograme de greutate vie este de 1-1, 5 kilograme de fan si 3-5 kilograme de siloz. Silozul concentrat trebuie administrat in functie de productia de lapte a vacii. Doza este de 200-300 de grame la 1 kg de lapte. In timpul alaptarii, aceste cantitati cresc.

Vara, vacile de lapte sunt hranite in principal cu pasune si iarba verde cosita. Daca exista loc de pasunat bun, animalele se pot hrani doar cu el. Se aplica animalelor cu un randament zilnic de lapte de 10-15 kilograme.

La 100 de kilograme de greutate in viu se asigura 5 kilograme de iarba de calitate medie, iar pentru fiecare litru de lapte inca 3 kilograme de iarba. Cand pasunatul este slab, vacile trebuie sa primeasca 15-25 de kilograme de iarba proaspata taiata. Secara verde, lucerna verde, porumbul furajer si fulgii de ovaz sunt, de asemenea, necesare pentru nutritie.

Organizarea unei alimentatii adecvate a vacilor poate fi facilitata daca acestea sunt impartite in grupuri in functie de productia lor de lapte, timpul fatarii, greutatea in viu si starea generala – astfel va fi mai usor de calculat hrana corecta necesara pentru fiecare grupa. Schemele simple de hranire permit fiecarui animal sa primeasca nutrientii de care are nevoie si alimentatia sa fie echilibrata. Acest lucru evita, de asemenea, potentiale boli la vaci.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor referitoare la cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri. Pentru alte detalii, va rugam sa accesati pagina Politică de Confidențialitate.