Cum se pot depista anumite defecte congenitale
Marea majoritate a copiilor nou nascuti sunt sanatosi. Dar daca copilul este unul dintre cei 3 din 100 de copii nascuti cu defecte congenitale (dobandite dupa conceptie) sau de nastere ereditara, cum va puteti da seama de acestea?
Anumite defecte sunt tratabile cu medicamente sau interventii chirurgicale si, de obicei, eforturile familiei sunt de a crea un mediu pozitiv pentru copil care sa ajute la reducerea dizabilitatii.
Primul lucru pe care ar trebui sa-l faceti in cazul in care copilul este diagnosticat cu un defect de nastere este obtinerea unei a doua (sau mai multor) opinii.
Incepeti cu pediatrul sau obstetricianul, care va poate indruma catre specialistii potriviti. In plus fata de vizita la specialist, ar trebui sa respectati vizitele programate in mod regulat pentru bebelusi, deoarece multe complicatii ale malformatiilor congenitale pot fi tratate prin detectarea si interventia timpurie.
Infectii cardiace congenitale
Defectele cardiace congenitale apar la aproximativ 1 din 110 nasteri si au o varietate de cauze, inclusiv anomalii genetice sau o greseala in timpul dezvoltarii fetale. Unele pot fi atat de usoare incat nu au simptome vizibile.
In astfel de cazuri, medicul descopera de obicei problema cand detecteaza un sunet anormal al inimii – numit murmur – in timpul unei examinari de rutina. Sunt, de obicei, necesare teste suplimentare pentru a determina daca murmurul se datoreaza unui defect cardiac.
Defectele grave ale inimii sunt detectabile si in exterior si, daca sunt lasate netratate, pot provoca insuficienta cardiaca congestiva, inima devenind incapabila sa pompeze suficient sange catre plamani sau alte parti ale corpului.
Anomalie anatomica
Piciorul stramb apare la aproximativ 1 din 1000 de nou-nascuti – afecteaza baietii de doua ori mai des ca fetele – si include mai multe tipuri de deformari ale gleznei si piciorului. Cauza exacta a inflamatiei nu este clara, dar este probabil o combinatie de factori de ereditate si de mediu care afecteaza cresterea fatului.
Deficiente biochimice de nastere
Uneori anumite substante esentiale pentru buna functionare a corpului copilului sunt fie anormale, fie complet absente. Fara interventie, deficientele pot fi devastatoare (si adesea chiar fatale), deoarece ele afecteaza multe sisteme ale organismului.