Dieta alimentara cruda: ar trebui sa fie incercata?
Sustinatorii sai considera un consum de alimente in majoritate crude este ideal pentru sanatatea umana si are multe beneficii, inclusiv pierderea in greutate pentru cei ce isi doresc si o sanatate in general mai buna. Dieta alimentara cruda, adesea numita foodism brut sau veganism brut, este compusa din alimente mai ales sau complet crude si neprocesate. Cu toate acestea, expertii in sanatate avertizeaza ca un consum al alimentelor crude poate duce la consecinte negative asupra sanatatii.
Daca o persoana isi doreste sa urmeze dieta alimentelor crude, trebuie sa se asigure ca cel putin 75% din alimentele pe care le va consuma sunt crude. Majoritatea dietelor alimentare crude sunt realizate in principal din fructe, legume, nuci si seminte. Adesea sunt permise si boabe si leguminoase, dar de obicei trebuie sa fie inmuiate inainte de a fi consumate.
Revizuirea nutritiei: pro si contra
O dieta alimentara cruda are cateva puncte pozitive. In principal, este foarte bogata in fructe si legume proaspete. De asemenea, incorporeaza si alte alimente bogate in nutrienti si fibre.
Atunci cand cineva trece de la o dieta majora gatita la o dieta in cea mai mare parte cruda, aportul de calorii este probabil sa scada dramatic. Este posibil ca unii oameni sa nu consume suficienta mancare cruda pentru a-si satisface nevoile zilnice de calorii. Acest lucru se datoreaza partial faptului ca fructele si legumele, desi sunt sanatoase, pur si simplu nu furnizeaza suficiente calorii sau proteine pentru a constitui majoritatea dietei.
In plus, gatitul creste digestibilitatea alimentelor, facand mai usor organismului sa obtina calorii si nutrienti din ele. In unele cazuri, corpul primeste semnificativ mai putine calorii dintr-un aliment daca este crud. Gatitul creste, de asemenea, cantitatea de anumiti nutrienti si antioxidanti pe care organismul o absoarbe.
In cele din urma, dietele crude tind sa fie dezechilibrate din punct de vedere nutritional, deoarece trebuie sa fie formate in cea mai mare parte din grasimi sau fructe pentru a satisface nevoile calorice. Acest lucru inseamna ca dietele crude pot fi deficitare nu numai in calorii, ci si in unele vitamine, minerale si proteine.