Guta tofacee – simptome si cauze
Guta tofacee este o forma severa de guta care se dezvolta de obicei la persoanele cu guta cronica. Guta este un tip de artrita inflamatorie. Artrita se refera la peste 100 de afectiuni diferite care cauzeaza dureri articulare sau boli.
Persoanele cu guta cronica pot dezvolta guta tofacee, care poate afecta orice articulatie sau tesut moale din corp, ceea ce poate duce la un interval redus de miscare sau chiar invaliditate. Cu toate acestea, sunt disponibile tratamente pentru ameliorarea simptomelor si reducerea la minimum a eruptiilor.
Ce este guta tofacee?
Exista 4 etape ale gutei, iar guta tofacee este cea mai severa. In general, se dezvolta numai la persoanele cu guta cronica, netratata, desi poate afecta persoanele care au suferit un transplant de inima.
Guta tofacee apare atunci cand cristalele de acid uric formeaza mase de cresteri albe ce se dezvolta in jurul articulatiilor si tesuturilor pe care guta le-a afectat.
Aceste mase, numite tophi, sunt adesea vizibile sub piele si tind sa arate ca niste noduli umflati. Medicii diagnosticheaza guta tofacee luand o mica proba de la un tophi suspectat si verificandu-l daca exista cristale de acid uric.
Simptome
Guta provoaca inflamatii in sau in jurul articulatiilor si in tesuturile moi care le inconjoara. Drept urmare, majoritatea persoanelor cu guta acuza:
- dureri severe;
- umflatura;
- decolorarea pielii;
- caldura.
Exista perioade simptomatice si perioade de remisie, cand nu exista simptome. Flacarile tind sa apara brusc – adesea in cateva ore – si dureaza cateva zile sau saptamani. In general, dureaza ani pana cand guta devine cronica. In multe cazuri, tratamentul sau managementul timpuriu si eficient pot preveni guta sa devina cronica.
Cauze
Guta apare atunci cand nivelurile sanguine de acid uric sunt prea mari. Acidul uric actioneaza de obicei ca un antioxidant. Corpul produce aproximativ 66% din aportul sau de acid uric in mod natural. Restul provine din descompunerea substantelor chimice numite purine, care sunt abundente in multe alimente bogate in proteine.
Rinichii regleaza nivelurile de acid uric prin filtrarea acestuia din sange pentru excretie in urina. Daca rinichii nu pot filtra suficient acid uric sau corpul produce prea mult din el, se poate acumula in sange. Sistemul imunitar trateaza cristalele de acid uric ca particule straine, ducand la inflamatie.