Tipuri de implanturi dentare
Exista multi producatori de implanturi dentare si o larga varietate de materiale folosite pentru a crea restaurari. Din acest motiv, stomatologii au mai multe optiuni in a gasi implantul care este cel mai bun pentru nevoile specifice ale pacientului. Acestea fiind spuse, daca mergeti la un anumit medic dentist pentru un implant si la un altul pentru plasarea coroanei, acesta din urma poate sa nu aiba suficienta experienta, sa fie familiarizat sau sa aiba acces la aceleasi componente pe care le-a folosit primul dentist. Acest lucru poate complica si mai mult un proces deja complex si poate face procedura chiar mai scumpa.
Implanturile dentare sunt clasificate fie prin forma lor, fie prin plasarea lor, fie prin procedura folosita pentru a le plasa (una sau doua etape).
Implanturile subperiostale
Implanturile subperiostale sunt utilizate in mod obisnuit pentru procedurile in monoterapie. Ele sunt pozitionate in interiorul tesutului gingival pe osul maxilarului. Postul se ridica de pe gingii pentru a mentine restaurarea. Avantajul principal al acestui tip de implant este acela ca poate proteja protezele dentare la persoanele care nu au o inaltime suficienta a osului.
Implanturile endosteale
Aceste implanturi sunt cel mai frecvent utilizate pentru procedurile in doua etape. Acestea sunt implantate, chirurgical, direct in osul maxilarului si sunt o alternativa la poduri sau proteze detasabile.
Implanturi dentare in doua etape
Procedura in doua etape este metoda cea mai frecvent practicata. Implantul este plasat chirurgical in osul maxilarului, astfel incat acesta sa se intinda la nivelul osului sub gingie. Țesutul gingiei este apoi inchis pentru a proteja implantul, in timp ce osul inconjurator se vindeca. Dupa perioada de vindecare, se efectueaza o a doua interventie chirurgicala (minora) pentru a descoperi implantul si pentru a atasa restaurarea.
Implanturi cu o singura etapa
Aceasta metoda implica un implant mai lung, care iese prin gingie odata ce este introdus in osul maxilarului. Dupa perioada de vindecare, reazemul si coroana pot fi plasate fara interventii chirurgicale suplimentare. Alternativ, poate fi utilizat un implant cu doua bucati, ca cel din procedura cu doua etape. Implantul si suportul de vindecare sunt conectate imediat in timpul interventiei chirurgicale initiale. Dezavantajul acestei metode consta in faptul ca implantul este vulnerabil la fortele externe si trebuie acordata o atentie deosebita in timpul procesului de vindecare.