Un desert racoritor – Coupe Jacques
Unul dintre cele mai usor de preparat deserturi, un dulce racoritor pentru zilele de vara, cu iz frantuzesc, este celebra reteta Coupe Jacques. Aceasta reteta necesita doar cateva minute pentru preparare, cateva cupe cu inghetata buna, frisca delicioasa si fructe proaspete. La cofetariile renumite din intreaga lume, acest desert este foarte popular, unele variante ale retetei includ si fructe confiate, rom, triple-sec.
Ingredientele pentru cateva portii de Coupe Jacques sunt: jumatate de kilogram de fructe confiate, coji de portocala confiate, jumatate de kilogram de sirop in care au fost confiate cojile de portocala, 150-200 ml de triple-sec si 100 ml de rom. Ingredientele se lasa la macerat vreme de o zi si se pun in cupele unde urmeaza sa fie pregatita celebra reteta. De asemenea, sunt necesare 600 de grame de inghetata de ciocolata, sos de ciocolata topita si frisca de buna calitate, de casa.
Modul de preparare al Coupe Jacques este extrem de simplu: se face mixul de fructe confiate descris mai sus si se asaza in cupe. Se pot folosi mandarine, portocale, ananas, caise, piersici, pere, kiwi, stafide, cirese glasate, caise confiate, iar lista poate continua. Se face siropul fiert cu vanilie, in care fructele se scufunda si se amesteca cu romul. Se lasa la frigider timp de 12 ore. Fructele se scurg de sirop, se pun peste fructele confiate si se stropesc din plin cu triple sec. Apoi se adauga inghetata de cacao cremoasa (de casa sau cumparata), precum si frisca naturala. Frisca trebuie preparata din smantana dulce cu zahar, evitand varianta semi-preparata, la tub, din comert.
Cupele Jacques se monteaza cu cateva minute inainte de a fi servite. Deasupra fructelor se pune cate un glob mare de inghetata, se completeaza spatiul din jur cu frisca si cu al doilea glob de inghetata, iar decorul poate fi din fructe glasate si din mici bucati de fructe proaspete. Preparatul se serveste rece.