Tot ce trebuie sa stii despre tratamentul endodontic!
Diagnosticul endodontic reprezinta procesul de evaluare si identificare a afectiunilor pulpare si periapicale ale dintilor, cu scopul de a determina tratamentul adecvat. Acesta implica anamneza pacientului, examinarea clinica, testele de vitalitate, evaluarea radiografica.
Pentru toate aceste servicii, cei interesati pot sa apeleze la endodontii de la Plaza Dent, clinica de stomatologie sector 6, Bucuresti. Pentru diagnosticul endodontic sunt necesare radiografii intraorale, iar in unele cazuri o tomografie computerizata, pentru a evidentia canalele radiculare si orice infectii aferente.
Serviciile de radiologie dentara sector 6, de la Plaza Dent, ajuta la identificarea unor eventuale infectii, chisturi, resorbtii osoase sau alte anomalii ale tesuturilor periapicale.
In ce consta tratamentul endodontic?
Tratamentul endodontic este foarte des aplicat pentru tratarea dintilor in caz de carii dentare severe. Dupa efectuarea anesteziei, tesutul cariat este indepartat complet de pe dintele afectat si se creeaza accesul la canalul radicular. In timpul procedurii, medicul endodont va folosi o mica folie de latex numita baraj dentar pentru a izola dintele in timpul tratamentului si pentru a proteja restul gurii.
Materialul infectat continut de canale este indepartat si odata curatat, canalele radiculare sunt umplute cu gutaperca si cimenturi speciale. Partea externa a dintelui (coroana) este reconstruita. Ca regula generala, premolarii si molarii tratati endodontic trebuie protejati cu coroane ceramice partiale sau totale.
Tratamentul endodontic nu este dureros, deoarece se folosesc anestezice locale foarte eficiente si de lunga durata. In unele cazuri, dupa tratament, poate aparea disconfort usor timp de cateva zile, in special in timpul mestecarii. Acest disconfort este atribuit inflamatiei postoperatorii a tesuturilor din jurul dintelui.
Stomatologie sector 6 | PlazaDent.ro
Cand este contraindicat tratamentul endodontic?
Cazurile in care trebuie evaluata o alternativa la endodontie sunt:
- prezenta unei fracturi verticale a radacinii;
- prezenta unei fracturi orizontale profunde;
- relatie nefavorabila intre coroana si radacina;
- cavitate foarte adanca care face imposibila reconstructia dentara;
- suport parodontal insuficient.
Potrivit PlazaDent.ro, cu mici exceptii, endodontia este o procedura care da rezultate excelente si ii permite pacientului sa pastreze dintele. Ori de cate ori este posibil este o optiune de preferat extractiei, desi aceasta decizie nu trebuie sa depinda de pacient sau stomatolog, ci mai degraba de situatia clinica.